به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر محسن جوادی، شب گذشته در دویست و ششمین جلسه نظریه پردازی موسسه فرهنگی فهیم قم با ارائه نظریه «پیوندهای اجتماعی در فلسفه اخلاق»، اظهارداشت: ارسطو سه نوع دوستی را ذکر می کند که عبارت از لذت ،منفعت و جست و جوی خیر مشترک که در این میان، خیر مشترک نقش اساسی را ایفا می کند .
عضو هیئت علمی دانشگاه قم با بیان این که اراده نیک، عنصر اصلی دوستی را تشکیل می دهد، افزود : دوستی که بر مبنای آرمان اخلاقی برای تحقق عدالت یا قرب الی الله شکل بگیرد، تداوم دار است؛ البته در بسیاری از مواقع، شکل گیری دوستی بین جوانان موجب انحراف شده و برخلاف آرمان های اخلاقی می باشد.
وی با اشاره به دوستی در قبال صلح، بیان داشت: صلح یک نوع فعالیت مستمر بوده که نگرش سلبی به آن موجب عدم درک درست ماهیت آن می شود و به سطحی و مبتذل شدن خواهد انجامید.
این استاد دانشگاه با اشاره به مبانی صلح و دوستی، خاطر نشان کرد: ارسطو خیرات را بر سه نوع بیرونی، اخلاقی و عقلانی تقسیم بندی و عدالت را یکی از آرمان های صلح و دوستی آفرین نام گذاری کرده است؛ در دیدگاه ارسطو صلح، دوستی و اخلاق از مولفه های سعادت بخش و فعالیت مطابق عقل محسوب می شوند.
وی ادامه داد: عدالت عنوانی است که برای تحقق صلح، لازم و ضروری می باشد، ولی در این مسیر باید مولفه هایی همچون گذشت، همدردی و همدلی را نیز در نظر گرفت.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم، سرمایه اجتماعی را یکی دیگر از مباحث اخلاقی ذکر کرد و گفت: دوستی بر مبنای آرمان های اخلاقی، جلوی باند بازی ها اجتماعی را می گیرد، چون عدالت و اخلاق موجب پیوستگی و پیوند افراد می شود.
جوادی با تاکید بر این که خداوند مبدا صلح و دوستی میان انسان ها است، تصریح کرد: هر چیزی که در عالم هستی بهره ای از اخلاق دارد، فقط در مفهوم دین اسلام معنا می یابد؛ بنابراین باید دوستی ها را با نگاه محبت دینی و بر محور عدالت استوار کرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به توصیه دین اسلام به صلح و دوستی، گفت: اعمال تکفیری و کشتار مسلمانان مصداق عمل نشناختن اخلاق و دوستی دینی و کج فهمی و نفهمیدن دین اسلام است.
وی با تاکید بر این که دوستی های اخلاق محور موجب از بین رفتن رذائل اخلاقی می شود، ابراز داشت: وابستگی های اجتماعی به مثابه یک ضمانت برای اخلاق عمل کرده و احساس حرمت و عدم رها شدگی را تقویت می کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم در پایان با اشاره به این که تجاوز به عنف به علت عدم پایبندی به وابستگی های اجتماعی است، تصریح کرد: کسی که برای خودش حرمت و احترامی قائل نباشد، به خاستگاه شرارت های اخلاقی و مفاسد در جامعه تبدیل می شود.
انتهای پیام 16/313